lauantai 2. huhtikuuta 2016

Itse tehty tere putkityynyssä + tereen / terenauhan kiinnitys

Vetoketjupaininjalka, nyöri, satiinivinonauha ja tulevaa terettä, eli klipsien välissä satiinivinonauha, jonka sisään laitettu nyöri


Tarvitset näitä:


  • terepaininjalka tai vetoketjujalka
  • nyöriä tai muuta vastaavaa "täytteeksi", jotta se saa pyöreän muotonsa
  • vinonauhaa (osto tai itse tehty: [leveys n. 4-7cm]) kuvan vinonauha ostettua Coatsin 20mm satiinivinonauhaa


Terettä tarvitset yhteensä noin 127cm (ympyrän piiri 58,5cm + noin 5cm ylimääräistä = 63,5cm ja tämä kerrottuna kahdella). Ompele nyöri vinonauhan sisään vetoketjupaininjalalla, näin pääsee ompelemaan läheltä nyöriä. Ompele kuitenkin "aputikki" hiukan etäämmältä nyöristä, ettei se näy tereen ollessa kiinni valmissa käsityössä. Vinonauha on siis kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain ja nyöri kulkee nauhan sisällä. Tere on valmis ommeltavaksi käsityön saumoihin. Nyöri-vinonauha-systeemin voi myös kiinniittää suoraan työhön ilman "aputikkauksiakin". Tereen ollakseen koko ajan saman paksuinen suosittelen kuitenkin ensimmäistä tapaa.

Seuraavaksi terenauha ommellaan kankaan reunaan (siihen kappaleeseen, joka on ilman rypytyslankaa). Terenauhanpäät taitellaan jatkokohdassa siististi päällekkäin ristiin. Ompele sitten palat (pääty-ympyrä ja vaippa) yhteen tereen jäädessä näiden väliin, niin että ompelet niin läheltä terettä kuin mahdollista, jotta tere istuisi hyvin ja ettei edelliset tikit/ompeleet näkyisi.

terenauhan kiinnitys ympyrään niin, että nauha menee ristiin
tereen kiinnitys ympyrään niin, että nauha menee ristiin (lomittain)


Istutin tereen tyynynpäälliseen niin, että ne menevät kohdatessaan ristiin.


Tere istutettuna putkityynyn päälliseen (1)Tere istutettuna putkityynyn päälliseen (2)


Olisi tereen voinut myös katkaista sopivan mittaiseksi ja laittaa vinonauhan toisen pään toisen päälle ja ommella tere suljetuksi ympyräksi. Tällöin tere on hyvä ommella kiinni ensin siihen kankaaseen, jossa ei ole rypytyslankaa ja jättää muutaman sentin rako ompeleeseen, jotta tere on helpompi mitoittaa suljetuksi ympyräksi.


terenauhan kiinnitys ympyrään niin, että nauha on suljettu ympyrä
tereen kiinnitys ympyrään niin, että nauha on suljettu ympyrä, liika nyörinpätkä poisleikattuna lojuu Hattivatin jaloissa


Ristiin (lomittain) ommellun tereen, voi toki yrittää ommella yhdellä istumallakin, mutta suljetun ympyrän tekeminen yhdellä ompelukerralla on jo aika hard core menoa :)

Jos terenauhan kangas on kovin jäykkää, on ehkä ympyrässäkin hyvä tehdä lovia tereeseen, kuten suorakaidetyynyjen tereissä. Aukileikkauksia ei kuitenkaan tule leikata liian syvälle, jotta ommel tulisi ehjään osaan nauhasta. Jäykähkö ostovinonauha kannattaa myös silittää taitteistaan auki suoraksi, jottei taitteet pilaisi mahdollisesti lopputulosta.

Itse tehty vinonauha Prymin nauhakääntäjällä, ohje täältä: 

1 kommentti:

  1. Kiitos ohjeesta.
    Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksikin. Ois niin kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin + osallistu arvontaan.

    VastaaPoista