sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Vinonauhan ja kanttinauhan ero

Vinonauhan yleisin käyttötarkoitus on kankaan reunustaminen. Monella tulee ehkä mieleen yksinkertaiset sisustustuotteet, joissa on reunana vinonauha - peitot, tabletit, jne. ―  mutta se on paljon tätäkin monikäyttöisempi.  Sitä voidaan käyttää mm. helmojen, hihansuiden ja kaula-aukkojen viimeistelyyn, koristeluun, jne. Sitä on saatavilla sekä joustamatonta että joustavaa eri leveyksinä. Joustamaton vinonauha käy muun muassa korsettiluiden kujaksi. Kummastakin vinonauhasta voidaan tehdä hyvin helposti itsetehtyä terenauhaa.

Ostettu vinonauha on yleensä valmiiksi taiteltua. Sen reunat ovat sisäänpäin käännetty. Sen langansuunta on vinossa, joten joustamatonkin joustaa jonkin verran ja tämän vuoksi helpompi laittaa kaareviinkin muotoihin.

Vinonauhaa voi valmistaa myös itse mistä kankaasta tahansa, leikkaamalla itse nauhaa täysin vinoon tai täysin suoraan. Täysin suora kangas ei jousta niin kuin vinoonleikattu, joten se on haastavampi saada istumaan kaarevissa kohdissa. Itse tehdyn vinonauhan tekoon on ostettavissa vinonauhankääntäjiä, jotka helpottavat vinonauhan muotoon silitystä. Toki sitä voi tehdä ilman kääntäjääkin.


Kanttinauha on yksinkertaista ja taittamatonta. Kanttinauhaa käytetään yleisimmin erilaisten lenksujen tekemiseen, koristeluun, jne. Leveällä kanttinauhalla toki voi myös reunustaa kankaita, mutta 10mm kanttinauha on ehkä siihen tarkoitukseen liian ohut ja jämäkkä taipuakseen kauniisti reunojen yli. Vinonauhan ja kanttinauhan eron havainnekuva:
Vinonauhan ja kanttinauhan ero
Vinonauhan ja kanttinauhan ero
vinonauhankääntäjäEi kommentteja:

Lähetä kommentti