sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Chou Chou -nuken kietaisupaita teko-ohje

Chou Chou -nuken kietaisupaita
Chou Chou -nuken kietaisupaita

Tässä hiukan haastava nukenvaate. Hihan istutus ja vinonauhareunus eivät ole niitä helpoimpia tehdä, mutta huolellisuudella niistäkin selviää. Hihan istutuksen tutoriaali löytyy loppupuolelta havainnepiirustuksena. Muistathan silittää paidan saumat aina siirryttäessä toiseen ompeluvaiheeseen. Tämäkin auttaa onnistumisessa, kuten myös harsiminen.

Mallin voi tehdä niin tarranauhoin kuin solmimisnauhoin, lapsen taidot huomioon ottaen. Solmimisnauhat voidaan tehdä joko vinonauhasta tai kanttinauhasta. Kanttinauhaa käyttäessä nauhan tekovaiheesta jää pois nauhan kaksinkerroin ompelu. Vinonauhasuiron ompelu voi olla haastavaa - sen pää tahtoo jäädä usein kiinni ompelukoneen pistolevyyn reikään ja monelle heikkotehoiselle koneelle kuusinkerroin taiteltu vinonauha voi olla liian iso pala haukattavaksi. Paremmillakin koneilla korkeudensäätölevy (miesten maailmasta tutu rakotulkki) saattanee olla pakollinen lisävaruste selviytyäkseen tästä operaatiosta kiitettävin arvosanoin.

Itse tein paidan vinonauha-solmimisnauhoin ja toisen puolen 20mm tarranauhoin, jota oli todella pieni pala - yhden senttimetrin palat kumpaakin puolta. Unohdin täysin, että Clara O:n talosta löytyy myös kanttinauhaa, joka olisi helpottanut huomattavasti solmimisnauhojen laittoa paitaan. Suosittelisinkin epävarmemmille ompelijoille kanttinauhan tai tarranauhojen käyttöä. Ne, joille on epäselvää kanttinauhan ja vinonauhan ero, voivat skrollata sivua alaspäin ja katsoa loppupuolella olevaa havaintokuvaa.

Kietaisupaidan malli on aika löysä yläosasta, jotta pieninkin nukenpukija saisi itse puettua nuken. Jos pääntien suuruus haittaa, voidaan pääntietä pienentää helposti laskoksella. Noin sentin käänne pääntiellä ennen reunavinonauhan asettamista riittänee ottamaan "turhan" löysyyden pois.Tarvikkeet:

puuvillakangasta, vinonauhaa, (2kpl 20cm tai 4kpl 20cm kanttinauhaa tai 2kpl 20mm tarranauhapalat tai 4kpl 20mm tarranauhapalat)

(Kaava on A4-tulosteena ohjeen alla. Etukpl vihreällä, takakpl purppuralla ja hiha keltaisella.)

Leikkaaminen:

Piirrä kaavan mukaan etukappale ja hihat hulpiolta ja takakappale taitteelta. Lisää leikattaessa saumanvarat vain etu- ja takakappaleiden olkasaumoihin, hihan suihin ja sivusaumoihin, sekä hihan olkasaumoihin ja hihan pituussaumoihin. Huolittele siksak-ompeleella saumavaralliset kohdat.

Ompeleminen:
 • Ompele olkasaumat.
 • HUOM: Jos haluat välttää paksuja saumoja, tee tämä vaihe vasta myöhemmin kohdassa (*). Ompele vinonauha hihojen kädensuihin.
 • Jos olet päättänyt tehdä paidan tarranauhoilla, siirry seuraavaan kohtaan. Muuten jatka tästä: Leikkaa vinonauhasta 20cm palat, jos haluat kietaisupaitaan solmimisnauhat. Ompele nauhat kaksin kerroin. Ks. alla linkki tutoriaaliin, jossa opetetaan vinonauhan kääntäminen itsensä sisään.
 • Ompele sivusaumat kiinni. Ompele nuken oikean puolen saumaan oikealle puolelle solmimisnauha merkin mukaisesti, jos käytät nauhakiinnitystä. (Jos laitat kietaisupaitaan neljä solmimisnauhaa, vasemman sivusauman nauha tulee nurjalle puolelle.)
 • Ompele hihan saumat.
 • Ompele rypytyslanka hihaan. Ks. ohjekuva alla jos hihan istutus on vielä vierasta.
 • Ompele hiha kiinni paitaan.
 • Jos olet päättänyt tehdä paidan tarranauhoilla, siirry seuraavaan kohtaan. Muuten jatka tästä: Ompele vasemman etukappaleen laitaan 20cm solmimisnauha. (Jos laitat neljä solmimisnauhaa  ompele myös oikean etukappaleen laitaan solmimisnauha.) 
 • Jos paita jää liian suureksi takakappaleen kaula-aukosta ja se häiritsee sinua, tee noin senttimetrin (1cm) laskos takakappaleen keskikohtaan. Harsi laskos muotoonsa ennen vinonauhan laittamista.
 • Ompele koko paidanreunus vinonauhalla. Ks. alla linkki tutoriaaliin. 
 • (*) Ompele hihansuihin vinonauha, jos haluat välttää paksuja saumoja.  Ks. alla linkki tutoriaaliin, jossa opetetaan rengasmaiseen hihansuuhun vinonauhan laitto.
 • Jos käytät neljää solmimisnauhaa, tämä vaihe ei kosketa sinua, olet jo valmis. Ompele tarranauhat paidan reunuksiin, jotka ovat ilman solmimisnauhoja. Tarranauhojen paikat ovat samat kuin solmimisnauhojen.
Chou Chou -nuken kietaisupaidan kaava
Chou Chou -nuken kietaisupaidan kaava                                                    *****


Vinonauhan ja kanttinauhan eron havaintokuva:

Vinonauhan ja kanttinauhan ero
Vinonauhan ja kanttinauhan ero


Vinonauhan ompelusta tutoriaali Evil Dressmakerissä

Hihan istutuksesta:

hihan istutus
hihan ompelu
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti