tiistai 27. lokakuuta 2015

Chou Chou -nukenvaippa teko-ohje


Chou Chou -nukenvaippa
Chou Chou -nukenvaippa


Tarvikkeet:
Kankaat: flanelli ja frotee.
Tarranauha: 20mm ommeltavaa tarranauhaa, pehmeää puolta 9cm, koukkupuolta 12cm (eli kaksi 6cm palaa taakse).
Kuminauha: 7mm kuminauhaa 3x8cm, yht. 24cm
Ompelulanka: työhön sopivan väristä polyesteriompelulankaa.

(Kaava on A4-tulosteena ohjeen alla. Kaavat ovat oikein tulostettu, jos etupuolen pituushalkaisija on 15,2cm ja takapuolen pituushalkaisija on 15,4cm.)

Leikkaaminen:
Piirrä kaavan mukaan kaksi froteevaippapalaa ja yksi froteevaippapala. Lisää leikattaessa saumanvarat. Ei tarvitse huolitella siksak-ompeleella, jos kankaat eivät ole erityisen rispaantuvia.

Ompeleminen:
Ompele ulkopuolelle tulevaan kangaspalaan tarranauhat kaavan osoittamiin kohtiin. Koukkupuoli ommellaan saumanvaraan. Tarranauhat tulee olla nurjat puolet kankaan oikeaa puolta vasten. 

Harsi "Imuosa" (sisäosa = frotee) kiinni toiseen flanellipalaan nurjalle puolelle, joka tulee nuken vartaloa vasten, jos tunnet tarvetta saada palat varmuudella kohdakkain. (Tämä on aika turhaa flanelli-frotee yhdistelmällä, koska kankaat ovat sen verran karheita ja kitkaisia että ne pysyvät paikallaan ilman harsintaakin.)

Aseta flanellit oikeat puolet vastakkain. Ompele reunat jättäen eteen noin pehmeän tarranauhan mittainen kääntöaukko.

Ompele saumanvaraan kuminauhat kaavan osoittamiin kohtiin siksakilla. Ompele pieni matka edestakaisin kuminauhan päältä, jotta kuminauhan pää varmasti pysyy paikoillaan. Tämän jälkeen venytä kuminauhaa samalla kun ompelet siksakkia. Tee kuminauhan toisessa päässä taas varmuuskiinnitys edestakaisin ommellen.

Käännä vaippa oikein päin. Sulje kääntöaukko käsin tai koneella. (Tämän kohdan ompelutyyli on ihan makuasia. Itse ompelin koneella normaalilla suoraompeleella, mutta esim. ompelukoneen piilo-ommelkin olisi käynyt.)

Nyt vaippa on valmis leikkeihin käytettäväksi!


Chou Chou -nukenvaippa etukpl kaava
Chou Chou -nukenvaippa etukpl kaava
Chou Chou -nukenvaippa takakpl kaava
Chou Chou -nukenvaippa takakpl kaava

Vinkki: Tein nukenvaippoja mm. vanhoista flanellipussilakanoista ja sisäosat leikkasin joko vanhoista keittiöpyyhkeistä, laudeliinoista tai käsipyyhkeistä. Itse miellyin enemmän keittiöpyyhe- ja laudeliinavaippoihin (100% puuvilla & 100% pellava) kuin pyyhkeistä tehtyihin vaippoihin vaipan koon pienuuden tähden. Toki vaipan voi myös tehdä ihan oikeista kestovaippamateriaaleista.

Vaippamateriaaleista:


College
College sopinee koko vaipan materiaaliksi niin lapselle kuin nukelle, varsinkin jos se on bambua. Bambu on hampun kanssa ehkä imutehoisimmat kankaat jotka ovat markkinoilla tällä hetkellä. Universal- (eli yleisneula) ja Jersey-ompelukoneneula soveltuvat hyvin neulekankaiselle collegelle.

Coolmax
Coolmax on polyesterikangas, jota käytetään kuivaliinana lastenvaipoissa. Sen voi laittaa nukenvaippaankin. Coolmax tulee tällöin nuken vartaloa vasten. Coolmaxille käy hyvin microtex-ompelukoneneula, kuten myös yleis-, farkku- ja stretch-ompelukoneneula. Kannattaakin valita neula muiden kankaiden mukaan.

Flanelli
Flanelli sopii koko kestovaipan materiaaliksi. Flanellille sopii ehkä parhaiten universalneula, mutta itse olen käyttänyt flanellin kanssa niin microtex-, stretch- kuin jerseyneulaakin, jos muut kankaat ovat vaatineet erikoisempaa neulaa. Kokeilemalla eri neuloja kangasyhdistelmälläsi saat koneeseesi ja kankaaseesi sopivat neulat. Vältät näin huonon lopputuloksen.

Fleece
Fleece on yleensä nukkapintainen polyesterikangas, joka vaarantaa vesistöjen terveyden, mutta nykyään myydään myös esim. bambupuuvillafleeceä, joka on maatuva vaihtoehto öljypohjaiselle polyesterille. Käytetään muun muassa Coolmaxin tapaan kuivaliinana. Fleeceä käyttäessä valitse ompelukoneneulaksi stretch-neula.

Framilon-nauha
Framilon-nauhalla (100% polyuretaania) voidaan korvata kuminauha - nykyään kai oikeammin elastaaninauha, kuminauhat eivät taida enää sisältää kumia. Framilon venyy enemmän kuin kuminauha, joten sitä tarvitaan pienempi määrä nukenvaippaan kuin ohjeessa annettu kuminauhamäärä.

Frotee
Frotee sopii koko kestovaipan materiaaliksi. Joustofroteista löytyy paljon erilaisia kankaita, niin materiaaliyhdistelmiltään kuin väritykseltäänkin. Joustamattomalle froteelle käy hyvin universalneula, mutta venyvään froteeseen käyttäisin pallokärkisiä neuloja, kuten stretch ja jersey.

"Imuosa" = sisäosa
"Imuosaksi" käy niin frotee kuin flanelli. Yksi imuosa riittänee hyvin nukenvaippaan.

Kosteudensulkukangas
Kosteudensulkukangas ei ole välttämätön nukenvaipassa, mutta toki nukelle voidaan tehdä All-In-One -vaippa, jolloin jokin herkullinen kosteussuojattu kangas (esim. PUL-kangas = polyuretaanilaminoitu polyestrikangas) laitetaan vaipan ulkopuolelle katseenvangitsijaksi. Kosteussulkukankaita saa myös esim. laminoituna trikoona tai velourina. Jos käytät kosteussulkukangasta vaippaan, ompelukoneneulana kannattaa tällöin käyttää ohutta Jersey-, pallokärki- tai universalneulaa, myös farkkuneulan sanotaan käyvän hyvin muovipintaisille kankaille, mutta yleisesti ottaen farkkuneulan koot ovat suuria. Vaipassa tulisi välttää suurien reikien tekoa kankaaseen ainakin ihmislapsen vaipassa. Nukenvaipalla ei kai ole niin väliä, kun vaipan ei tarvitse olla nestetiivis. ÄLÄ PESE KANGASTA ENNEN OMPELUA!!! Pesu ennen ompelua saattaa vahingoittaa kankaan laminoitua pintaa.

100% puuvillakangas tai lakanakangas
Lakanakangasta ei käytetä lasten vaipoissa, koska sillä ei ole tarpeeksi suurta imutehoa, mutta sopii ihan hyvin nukenvaipan ulkopuoliseksi kankaaksi. Puuvillakankaassa kannattaa käyttää universalneulaa. Myös jerseyneula käy puuvillakankaille, tai jos kangas on paksua soveltuu farkkuneula tällöin parhaiten.

Trikoo
Trikoo sopii myös nukenvaippaan. Käytä tällöinkin pallokärkistä stretch- tai jersey-ompelukoneneulaa, ettei kangas reikiinny jos vaippa pitää jossain vaiheessa pestä.

Velour
Sametti/nukkapintainen velour tuo vaippaan juhlan tuntua. Sitä käytetään yleisesti lasten kestovaipoissa. Velour tulee myös ommella stretch-ompelukoneneulalla.

Muista myös tämä:

Uudet kankaat
PESE KANKAAT ENNEN KÄYTTÖÄ!!! (Paitsi kosteussulkukangasta, ks. edellä.) Suurimmassa osassa materiaaleja on luonnonkuituja. Luonnonkuidut saattavat kutistua jopa 10% pesussa, joten luonnonkuitua sisältävät kankaat olisi hyvä pestä ennen ompelua, ettei ensimmäisen pesun jälkeen vaipat ole liian pieniä Chou Chou -nukelle.

Katso myös infoa ompelukoneneuloista täältä, jos käyttämäsi kangas on entuudestaan tuntematon.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti