perjantai 9. lokakuuta 2015

Vertailussa KAM- ja Prym-nepparipihdit * KAM versus Prym

Tein haastattelukyselyn eräälle henkilölle, jolla on jonkin verran kokemusta kahden eri firman nepparipihdeistä, KAMin K2 Snap Pliersista ja Prymin Variosta.

Q: Voitko kertoa KAM-pihtien hyvistä puolista?
A: KAM-pihdit (kuva 1) ovat tukevat ja niillä saa vahvan puristuksen melko helpolla.
Kuva 1. KAM 2 Snap Pliers oheisineen.

Q: Entä Prym-pihtien hyvät puolet?
A: Prymin pihdit (kuva 2) avautuvat paljon, joten niiden väliin saa helposti ujutettua työstettävän materiaalin ja nepparit. Vaihtamalla adapteria pihdeillä voi asentaa neppareiden lisäksi mm. metallisia neppareita, sirkkoja ja farkkunappeja.
Kuva 2. Prym Vario lisäosineen.

Q: No, entä sitten KAM-pihtien huonot puolet?
A: Pihdit ovat ilmeisen huonoa insinöörityötä, vaikka ovatkin monimutkaisemmat kuin Prymit. KAM-pihtejä ei ole tehty millintarkkaan, joten ongelmia syntyy pienillä neppareilla. Kokoa 16 olevan nepparin uros-osan aukko - johon pihdin tappi uppoaa - on jo niin pieni, että pihtien on oltava täsmälleen mitoitettu työssä onnistuakseen. Käyttämissäni KAM-pihdeissä näin ei ole: pihdin tappi osuu hieman harhaan, jolloin se vain rikkoo uros-osan reunan. Tapin harhakohdistus näkyy kuvassa 3 (suurennuksessa olevat punaiset viivat osoittavat miten paljon tappi osuu harhaan kupin keskiöstä).
Kuva 3.

Kuvassa 4 näkyy tapin liiskaama nepparin uros-osa.
Kuva 4.

Lisäksi KAMit kitisevät ja jumittavat uloimpaan auki-asentoonsa. Ne eivät silti edes aukene tarpeeksi, joten työstettäviä materiaaleja voi olla hankala saada pihdin väliin. Puristuksen syvimmässä asennossa sormenpäät ovat kovilla, sillä kahvat menevät liian lähelle toisiaan (kuva 5).
Kuva 5.

KAMin nettisivujen mukaan pihdeillä ei saa puristella metallisia neppareita.

Q: Millaisia ovat Prym-pihtien huonot puolet?
A: Prymin pahin ongelma on helposti hajoava muovinen kuppi, jota vasten tulee nepparin kantaosa. Toki niitä saa ostettua erikseen, mutta ei yksistään - mukana tulee tietenkin kupin vastakappaleena toimiva metallinen tappi ja sitä ympäröivä pehmytmuovinen osa, vaikka niitä ei tarvitse lisää. Sanoisin sen olevan tyypillistä pakkokauppaa ja materiaalien tuhlausta. Olisikin hyvin suotavaa, että kuppiosia saisi vahvemmasta materiaalista valmistettuina, esimerkiksi metallista.
     Myös pihdin varret ovat hieman liian kaukana toisistaan äärimmäisessä auki-asennossaan, jolloin pienikätisten on vaikea tai jopa mahdoton saada pihdeistä otetta (kuva 6).
Kuva 6.

Q: Mitä mieltä olet pihtien käyttömukavuudesta?
A: Käytettävyys ontuu hieman kummassakin pihdissä, mutta kallistuisin silti KAMien puolelle, sillä ne eivät kipeytä kättä aivan yhtä paljon kuin Prymit. Prymeissä käsi kipeytyy juuri yllä mainitun ison auki-asennon vuoksi, aiheuttaen ongelmia käden nivelissä. Kenties isokätisille ne eivät tuota ongelmia.
     KAMinkaan käytettävyys ei siis ole sitä mitä toivoisi, mutta esimerkiksi puristuksen syvimmän asennon aiheuttaman ongelman sormenpäihin voi kiertää vaihtamalla ote kahden käden puristukseksi heti kun on saanut materiaalit pihdin väliin alkupuristukseen (kuva 7).
Kuva 7.

Ei näillä käytettävyysongelmilla ole paljoakaan väliä, jos tekee vain nepparin tai pari, mutta heti kun työtä on esimerkiksi useita kymmeniä, alkaa käsien terveys olla jo isompi kysymys.

Q: Onko laadukkuudesta jotain sanottavaa?
A: Laadun heikkoudet ovat jo tulleet mainittua kummankin pihdin osalta. Vastaan ei ole tullut vielä muita laatuongelmia, kuin Prymissä hajoavat muovikupit ja KAMissa vinoon kulkeutuva puristustappi.

Q: Mitä muuta haluaisit sanoa?
A: Jos kädet ovat suuret ja nepparien laitto on hyvin satunnaista, jääden vain yhteen, kahteen neppariin per kerta, voi hyvin tyytyä Prymeihin. Ne ovat tietyllä tavalla kompaktit, aivan kuin tavalliset pihditkin. Mikäli kädet ovat pienet, suosittelen ehdottomasti KAM-pihtejä. Jos nepattavaa on paljon, ovat KAMit luotettavammat, sillä niiden (myöskin muovinen) kuppi ei hajoa yhtä helposti. Tällöin täytyy vain muistaa käyttää vähintään nepparia kokoa 20, joka on yleisin koko.
     Kummatkin pihdit käyvät kummankin firman 12-millisiin neppareihin, eli ei ole väliä kumpaan pihtiin päädyt. Prymillä on vain tämä yksi koko. KAMin yleisin koko 20 on juuri 12,4mm.

Q: Miten nepparin saa poistettua työstä?
A: Ainakin KAM myy erikseen pihtejä, joilla ainoastaan irrotetaan neppari. Itse en ole kokeillut sellaisia. KAMin sivuilta löytyy tietoa muistakin tavoista irrottaa neppari, esimerkiksi kuumentamalla/sulattamalla litistettyä muovia kolvilla tai liimapuristimen kärjellä, tai poraamalla liitoskohta.
     Itse olen irrottanut neppareita kirurgin veitsellä; suikaloin aluksi veitsen terävällä kärjellä litistettyä muovia vähän kerrallaan, sitten väänsin lattapäisellä ruuvimeisselillä nepparin osien välistä, kunnes se avautui. Mielestäni kukin voi etsiä itsellensä mieleisimmän menetelmän. Poraamista en ehkä suosittelisi, sillä siinähän voi helposti porata kankaankin rikki.



Lopuksi vielä KAM- ja Prym-neppareiden teknisiä ominaisuuksia:
  • KAM -- jenkkiläisen firman nepparit ovat polyasetaalihartsia; tehdas suosittelee alle 40°C lämpöä (KAMin sivuilla käsitellään neppareiden mikroaaltouunitusta, mutta kattanee kaikki pesu- ja hoito-asiat). KAMilta ei löydy niin kattavaa pesu- ja hoito-ohjeistusta kuin Prymiltä.
  • Prym -- saksalainen yrityksen nepit ovat 100% polyoksimetyleeni (POM); pesu- ja hoito-ohje: 60°C; pesu, ei valkaisua, normaali rumpukuivaus, silitys enintään 110°C (yhden pisteen); kemiallinen pesu tetrakloorieteenillä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti