tiistai 23. kesäkuuta 2015

Vinkki pitsineuleen teon hallintaan

Pitsineule, se neuletöistä haastavin, ja se tunne kun huomaa tehneensä virheen pitsineuleessa monta monta kierrosta alempana. Ajattelin minimoida lopulta vahingot suuritöisessä käsityössä ja otin käyttöön turvalangan ja silmukkamerkit.

Turvalanka on minun tapauksessani valkoista puuvillavirkkauslankaa. Turvalangan tulisi olla eri värinen kuin itse neuletyö ja mieluiten puuvillaa, joka ei takerru työn lankaan kiinni. Se on pujotettu neulalla silmukoiden juureen niin, että se kulkee silmukoiden sisällä vapaasti. Lankaa ei tule pujottaa silmukkamerkkien läpi. Langan tulee olla pidempi kuin itse työ, ettei lanka pääse karkaamaan. Turvalanka kannattaa laittaa sopivin kierrosvälein, jotta siitä on jotain hyötyä. Neulemallissa, jota teen, kuvio on 16 kierrosta. Tuo kierrosmäärä olisi turvalangan kannalta aika hyödytön, jos sattuu tapahtumaan virheitä, joten päätin laittaa turvalangan joka kahdeksannella kierroksella, jolloin virheen korjaaminen on paljon hallittavampaa.

Silmukkamerkkeinä toimivat pienehköt hakaneulat. Hakaneuloja Clara O:n talosta löytyy paljon. Ne ovat ihan käteviä silmukkamerkkeinä, varsinkin jos niitä tarvitsee availla. Silmukkamerkit ovat tässä joka kymmenennen silmukan päässä, eli yhden mallikerran välein. Itselläni ainakin ajatus välillä katkeilee pitsineuletta tehdessä aika pahastikin, kun katson mielelläni samalla televisoita, joten silmukkamerkit toimivat vähän kuin maamerkit. Ei tarvitse käydä kaikkia silmukoiden lähisilmukoita läpi pitääkseen langankierrot ja kavennukset järjestyksessä, kun silmukkamerkit kymmenen silmukan välein antavat silmukoiden järjestyksen paremmin ilmi.
pitsineule turvalangalla ja silmukkamerkeillä
pitsineule turvalangalla ja silmukkamerkeilläEi kommentteja:

Lähetä kommentti