lauantai 5. marraskuuta 2016

Karnevaaliasusteita - ommeltujen kissan hännän ja korvien ohje + säärystimien ja shaalin ohje

Tästä onnettomasta polyesterisatiinista piti tulla iltapuku, mutta se osoittautui yhtä huonoksi kankaaksi kuinjoskus ostamani Ril'sin villakangastakin vuori. Huonompaan kankaaseen en ole ennen törmännyt, kuin tuo Ril'sin takin vuori. Kotona vasta huomasin, että kangas oli hapertunut pystysuorista loimista. Vaakaloimet pitivät joten kuten kasassa vuorta saumoissa. Koska takki oli (minun ja muiden asiakkaiden) sovetuksia lukuun ottamatta käyttämätön, syyn on pitänyt olla huonolaatuisessa kankaassa. Kun satiini käyttäytyi Ril'smäisesti tiesin, ettei syy ole henkilössä tuolin ja koneen välissä. Iltapuku joutui näin ollen makuliin, koska jo sovituksessa varsinkin muotolaskokset alkoi tehdä samaa Ril's-loimitointa. Viimeistään siinä vaihessa kuin purin mekkosta vetoketjun ja rigilenet kangas oli niin huonossa kunnossa, että kissalle olisi tullut taas takista pelkät tuluspussit.

Tuntui pahalta ajatukselta heittää polyesterikangasta käyttämättömänä jätteisiin, kun eihän nuo muovipohjaiset kankaat edes maadu, vaan jäävät muistoiksi meistä tuleville argeologeille. Niinpä päätin tehdä kankaasta naamiaisasusteita. Niiden laadulla kuin ei ole suurta merkitystä ja kait huonompikin kangas kestää yhden käyttökerran, ja jos ei niin aina voi vedota taiteelliseen näkökulmaan, zombie-apokalypsiaan, jne. ;)

Sain omppella asusteita kieli keskellä suuta. Virheisiin ei ollut varaa, koska purkaa en voinut epäonnistuneita kohtia, koska loimet(?) olivat niin hauraita. Mallien tuli olla niin yksinkertaisia, ettei kankaaseen tule juuri yilmääräisiä ompeleita. Valjat mallit varmasti myös olivat otollisempia, ei siis ihonmyötäisyyttä - muotolaskoksia tai rigileneja.

Kissan häntä

Kissan häntä
Tein ensin kissan hännän. Vyöksi on leikattu kankaan leveys x 8cm. Taitettu kekseltä kahtia oikeat puolet vastakkain ja ommeltu samurilla kiinni tampiksi. Tamppi käännetty oikein päin ja reunatikattu 2mm tikillä ympäri. Häntä osuuteen leikattu 90x11cm satiinia. Ommeltu samoin kuin vyö, mutta hännänpää kaarevasti kaveten viistosti pitkää reunaa kohden. Hännän täytin Samansatiinkangaan rääppeillä. Hännästä olisi tullut huomattavasti kevyempi jos olisin täyttänyt sen vanulla, mutta tämä oli polyesterisatiinin tuhoamisprojekti. Hännän kiinnitin vyöhän rastilokeroon tyylillä. Eli voiko enää helpommin kissan häntää tehdä. Pienemmällä "kissalle" hännän pituutta voi lyhentää. Tämä kun on tehty +150cm kisalle.

Kissan korvat

kissan korva panta


Kissa tarvitsee tietysti korvat. Niitä on uskaltanut monimutkaisuuden vuoksi tehdä tuosta edellämainitusta polyesterisatiinista, vaan tein korvat laadukkaaksta sametista ja vaaleanpunaisesta lakanakankaasta. Tein eka pahvista muotit ja niiden mukaan leikkasin etukappaleeksi vaaleanpunaista kangasta ja takakappaleeksi mustaa kangasta. Ompelin kaavan muotolaskokset kankaisiin. Tämän jälkeen etu- ja takakasppale ommeltiin yhteen, jonka jälkeen pahvi istutettiin kankaiden väkiin ja liimattiin pienellä kuumaliimanokareella etupuolelta. Sitten vain rutkasti liimaa kangaspäälysteisen pannan päälle istutttuihin korviin ja hetken päästä on käyttövalmiit korvat kissan päässä. Ensin ajattelin liimata korvat Erikeepperillä - sellaisella kosteutta kestävällä, mutta mies tuli kuumaliimapyssyn kanssa keskeyttämään kissan korva näpertelyni. On se vain hyvä, että on vara-aivoja, en muistanut, että Clara O:n talosta löytyy myös kuumaliimaa. Erikeepperikin kuivuu hitaammin kuin kuumaliima, niin olisin saanut istuskella tovin korvat näpeissäni. Harmikseni en jäljentänyt kaavaa korvista, mutta tässä melko samaa mallia toistava piirros. Korvien malliin muistaakseni saanut ideat tältä sivustolta: datemplate
Kissan korvan kaava - A4-tulosteena

Mirille mirri

satiinirusetti
Katso rusetin ohje täältä: Rusetin ohje

Lyhyt viita

Lyhyt viitta
Lyhyt viitta on tehty mahdollisemman yksin kertaisesti, tai melkein takakappale on kahdesta osasta, ihan vain siksi, että sen erottaisi paremmin etukappaleesta. Alavara pääntiellä on kovikekankaalla tuettu. En viitsinyt tätä huonoa kangasta päärmätä, joten reunat on vain huoliteltu saumurilla. Aika siistin reunan saumuri tekee, vaikka oma saumurini vaatisi pikku hiljaa terien vaihtoa.


Säärystimet

satiinisäärystimet

Puolikkaan eli pituussunnasta keskeltätaitetun säärystimen nilkan alaosan leveys on 17,5cm ja pohkeen yläosa 22cm.  Säärystimen pituus keskitaitteelta on 44,5cm. Mitat eivät sisällä saumavaroja, joten lisää haluamasilaiset saumavarat leikastessä. Muista, että päärmeet tarvitsevat valitsemasi joustimen vaatiman saumavaran. Kaava on siis helppo piirtää viivottimella suoraan kankaalle. Jos jalkaterä ei mahdu 35cm ympyränkehästä sisään tai pohkeet eivät mahdu antamiini mittoihin, on "kaavaan" helppo lisätä väljyttä Säärystimen suissa on 7mm kuminauhat. Näissä säärystimissä on takasaumassa framilon rypytys.

Shaali (noin 148 cm x 45cm miinus saumavarat)


Shaali

Tein shaalin koko kankaan leveydeltä leikaten kankaasta 90cm pitkän palan. Taitoin kankaan keskeltä kahtia pittuus suunnassa ja ompelin tampiksi saumurilla. Reunaompelin shaalin 2mm tikillä n. 5mm läheltä raunaa.

Polyesteri satiini ostettu Kankaita.comista.

Muut tarvikkeet ostettu:
Prisma: hiuspanta
Kangastukku: kuminauha ja 5cm levyinen tarrranauha, koukku ja silmukka
Myllymuksut: framilonnauha


Lakana- ja samettikankaan, kuumaliiman ostospaikasta ei ole varmuutta. Pahvi
Alpro Vanilja Soijavanukkaan kartonkikääreestä eli en käyttänyt kovin heviä pahvia. Pahvin ostopaikastakaan ei olevarmuutta.

huomioita: Polyesterisatiinista lähtee leikatessa todella paljon hienoa mustaa kangaspölyä, kuinkakohan pahaan kuntoon tuosta muovi määrästä keuhkorakkulat voi saada. Pöytä oli ihan mustamaan tuota pölyä, kun Clara O:n talon purukalla saksittiin kangasta täyteeksi ja täytettin sillä häntään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti