lauantai 5. marraskuuta 2016

Rusetin ohje

Tarvikkeet:
kangasta
tarranauhaa tai hakaneula

Huolittele kankaat siksakilla tai saumurilla. Tämä kannattaa tehdä varsinkin, jos kangas on hyvin rispaantuvaa juhlapukukangasta, kuten käyttämäni polyesterisatiini.

Kaulanauhan teko:

 1. Mittaa kaulan ympärys.
 2. Leikkaa kankaasta kaulanauha 6,5cm x kaulanypärys + ainakin 6cm lisäys.
 3. Taita kaulanauha oikeat puolet vastakkain kahtia ompele koneella pitkäsivu.
 4. Käännä kappale oikein päin. Silitä kaulanauhan sauma auki siten, että sauma jää keskelle (rusetin takapuoleksi). Jos teet jäykemmästä kankaasta kaulanauhan, silitä nauha ennen kääntämistä ja ompele toiseen päähän naru tampin sisään, jolla voit kääntää tampin oikein päin. Näin helpotat nauhan kääntämistä.
 5. Ompele koneella lyhyet sivut kiinni.
 6. Ompele kaulanauhan päivin 5cm x 1,5cm tarranauhat.
Rusetin teko:
 1. Leikkaa 6x6cm pala rusetin keskustaksi. Jos et halua niin supussa olevaa rusettia kuin kuvassa lisää toiseen sivuun hieman pituutttaa.
 2. Ompele koneella pidenpi sivu oikeat puolet vastakkain kiinni.
 3. Käännä kappale oikein päin. Silitä taas sauma keskelle.
 4. Leikkaa 16x30 pala rusetti osaksi.
 5. Ompele koneella pidenpi sivu oikeat puolet vastakkain kiinni.
 6. Käännä kappale oikein päin. Silitä taas sauma keskelle.
 7. Ompele koneella lyhyet sivut kiinni toisiinsa.
 8. Taita lyhyen sivun sauma keskelle. Kierrä keskiosan ympärille lankaa ja rypytä haluamallasi tavalla. Kun rusetti on haluamassasi muodossa kiristä langat ja solmi solmuin, jotta muoto säilyy.
 9. Ompele käsin rusetin keskuspala rusetin ympärille (rypytyslangan peitteeksi). Jos teit pidemmän keskuspalan saattaaolla, että pystyt ompelemaan tämän koneella ongelmitta. 
 10. Ompele käsin rusetti kaulanauhaan tai hakaneulaan kiinni.Tällä ohjeella on helppo tehdä erikokoisia rusetteja. Isompiin rusetteihin kannattaa valita ehkä jäykempää kangasta tai lötröimpiin kankaisiin silittää ennen ompelua tukikangas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti