sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Intarsianeule suljettunaneuleena: Evil Bear -pipo

Tässä työssä on käytetty todella montaa neulekikkaa.

Langan vaihtoon olen käyttänyt kahta eri tekniikkaa. Käytin langan päättelyn sijaan langan yhdistämistä neulomalla: Langanvaihto - langanpään yhdistäminen neuleeseen. Koska tämä kikka toiminee vain oikein neuloessa (itse en saanut pähkäiltyä miten sen tekisin nurjallapuolen työtä niin, että langat jäävät myös nurjalle puolelle), tein langan vaihdon nurjallapuolella taikasolmulla: How to join your yarn by making a double knot. Tätä ennen olen kuulunut siihen koulukuntaan, jonka mukaan neuletöissä ei tule olla solmuja. Tuskinpa näistä taikasolmuista tulee jatkossakaan mitään joka työssä käytettävää kikkaa. Välillä on kiva poiketa totutusta ja katsoa joskos jokin "uusi tekniikkaa" toimisi "vanhaa" paremmin.

Intarsiakuvion tekeminen suljettunaneuleenakin vaatii pientä kikkailua, koska intarsiakuviota ei oikein voi tehdä suljettunaneuleena ilman, että siitä tuli neulekatastrofimötti, se on tehtävä tasoneuleena. Intarsia työt siis tulee tehdä tasoneuleena, jos ei halua lankojen päättelystä kovaksi pääteltyä möttiä, mutta onneksi siihen on yksinkertainen konsti miten suljetusta neuleesta saadaan tasoneule: Intarsia in the Round with an Invisible Join. Kierroksen alussa tehdään langankierto ja lopussa langankierto neulotaan edellisen silmukan kanssa yhteen. Oikein neulotteassa silmukat tulee kääntää peilikuvikseen ja nurjalla kääntää erisuunnassa olevat silmukat samansuuntaisiksi ja neuloa ne yhteen. Langankiertokohdasta kannattaa tehdä löyhähkö, ettei tarvitse hampaat irvessä käännellä ja neuloa solmukoita.

Koska intarsiakuviossa on yli 2,5cm pitkiä silmukkajonoja ilman värin vaihtoa, samalla värillä neulottuna, tein langanjuoksuja työhön 3-5 silmukan välein. Langanjuoksuista en osaa antaa hyvää netti esimerkkiä.

Intarsiakuvion tein "old school" tyyliin eli piirsin rakseja ruutupaperille. Tällä tavalla on näppärää tehdä helppoja mallikuvioita.

Työssä on käytetty Novitan "7 veljestä" -lankoja ja Addin 3,5mm 40cm pyöröpuikkoja. Addin niklatut puikot tummuvat metalliosasta aikakin minun käytössäni, mutta niillä neuloo lultavasti puoltanopeammin kuin Novitan pyöröpuikoilla, joiden liitoskohtaan silmukat melko useasti jää jumuttumaan ja hadastaa näin ollen neulomista. Addiin puikot ovat niin liukkat että, minä jouduin käyttämään pipoa tehdessä puikkostoppareita, ettei silmukat karkailleet kun työ lepäili koskemattomana, siinä mielessä Novitan puikot ovat huolettomammat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti