tiistai 31. toukokuuta 2016

Ommeltava kissanpeti - teko-ohje

Kissanpeti Muumihahmoilla - Nipsu ja kissa, Cat Bed with Finnish Moomin characters - Sniff and a cat, DIY

Kuvassa oleva kissanpeti vaati aikaa ja huolellisuutta, mutta kirjoitin siitä ohjeen, jolla pedin saa tehtyä vaikka yhdellä istumalla. Ohje postauksen lopussa.

Miksikö minulla meni niin kauan pedin tekoon? Syy löytyy todellisesta hifistelystä - halusin tehdä melkein kaiken itse.

Ensin kirjoin valkoisella Gütermann Sulky -langalla ja valkoisella Gütermann puolalangalla Muumihahmon, Nipsun, ja kissan kankaaseen. Olen kirjoittanut kirjonnasta täällä: Ompelukonekirjonta putkityynyyn. Tyyli on taas suoraommelkirjonta muutamalla ääriviivalla vahvistettuna.

Käytin työssä tällä kertaa yleis-/universalneulaa nro 90. Lanka oli valkoinen-valkoinen -yhdistelmä, eikä Berninan ompelukoneille hankala musta-musta yhdistelmä. Bernina-merkkinen ompelukoneeni ei oikein pidä mustasta langasta, kuulemma johtuu mustasta väriaineesta, joka tekee langasta epätasaisen, joten en edes viitsinyt ajatella edullisempien yleisneulojen käyttöä kirjontaneulojen sijaan mustaa kirjontalankaa ommellessani. Berninan manuaalissa kyllä kehoitetaan käyttämään kaikkeen kirjontaan kirjontaneuloja, mutta kun niin kutsutut ammattilaisetkin kehoittavat käyttämään neuloja kankaan mukaan (ks. Ompelukoneneulat) niin pitihän sitä kokeilla miten tämä "anarkistinen meikinki" toimi käytännössä. Lanka tuntui kulkevan ihan hyvin. Tikinmuodostus oli hyvä sekä ylä- että alalangalla. Jyrkissä mutkissa kuitenkin alalanka tuppasi tulemaan ylös. Liekö sitten kirjontaneula olisi ollut tähän ongelmaan vastaus. Sen neulansilmä kun on tavallista suurempi ja lanka pääsee liikkumaan näin vaivattomammin.

Tällä kertaa käyttämäni kangas, 100% puuvilla Panama-kangas, oli niin joustavaa, että minun oli pakko käyttää Vlieseline Soluvlies - tukikangasta. Onneksi tämä veteen liukeneva kirjontatukikangas sopii kaikkiin konekirjontatöihin - muuta sopivaa tukikangasta kun Clara O:n talosta ei löytynyt. Tukikangas on hyvä kiinnittää jollain tavalla, ettei se kirjonnan aikana ryppäänny, joten harsin Soluvlies-tukikankaan kirjottavaan kankaaseen käsin. Bernina kun ei tee hyvää pitkää tikkiäkään, vaan rypyttää kankaan. Kuulemma kuuluu asiaan Berninalla. Entiselle Eva- ja Janome-käyttäjälle nämä Berninan omituisuudet tulivat yllätyksenä: mustan langan ja pitkän tikin syrjiminen. Plus että kaksoisneulat räjähtelevät pieniksi paloiksi silmille, kun langoitus ei vain toimi kaksoisneulalle sitten millään. Esim. Janomella kaksoisneulalangoitus oli helppo, langat tuskin koskaan sotkeentuivat tai muuten vain takkuilivat, ja jälki aina priimaa, joten oli yllätys, ettei kalliimpi ja hienompi kone kykene samaan - suojalasit silmille ja Berninalla ompelemaan ;)

Vlieseline Soluvlies -tukikangas lähti todella hyvin kankaasta kylmässä vedessä liottamalla. Vaikka kuva-ala oli aika suuri - noin A4 kokoluokkaa - suli se pois melkein silmänräpäyksessä, ilman sen kummempia hikkauksia. Toki asiaa varmasti auttoi, että kirjontapinta-ala oli suhteellisen pieni, ja olin leikannut ylimääräiset tukinkankaat läheltä kirjottua kuvaa.

Kokeillessani koetilkkuun Prymin silitettävää merkkauskynää (tästä kynästä myös infoa kirjontapostauksessa, linkki yllä) puuvillaiseen Panama-kankaaseen, kynän jälki ei näkynyt. Luultavasti kangas oli liian tumman värinen. Clara O:n talossa ei ole ensimmäinen kerta kun silitettävä merkkauskynä jättää pulaan. Se ei ole muun muassa tarttunut mustaan puuvillakankaaseen. On siis riskin ja kokeilin kalkkeripaperia kuvan jäljentämiseen Panama-kankaalle. Sen jälki näkyi hyvin liilassa kankaassa. Ikävänä puolena oli se, että kalkkerin sininen väri värjäsi suuren osan kirjontalangoista siniseksi, joten jouduin pesemään kankaan kirjonnan jälkeen. Kalkkerijälki lähti 60 asteen pesussa melkein kokonaan. Parissa kohdassa on aavistuksen sinerrystä, mutta ei niitä huomaa jos ei osaa etsiä.

Kirjontakehystä käytin taas pienten yksityiskohtien maalaamisessa, kuten Nipsun "iiris/mustuainen" ja kissan häntä, korvat ja tassut.

Toinen vaihe oli itse tehty tikkikangas. Halusin tällä tavalla varmistaa, että valmiin tuotteen voi pestä 60 asteessa ja että se on levyvanua lukuun ottamatta 100% luonnonmateriaalia, jotta pedin käyttäjän ei tarvitse pelätä saavansa sähköiskuja staattisesta sähköstä. Katso ohje tikkikankaan tekemisestä täältä: Tee itse tikkikangas kissan petiin - ohje tikkikankaan tekoon.

Kolmanneksi tein taas itse tereen ja kiinnitin sen pohjasaumaan. Jos haluat pohjaan tereen ryhtiä antamaan, mutta tereen tekeminen ja kiinnitys ei ole tuttua, voit tutustua asiaan täällä: Itse tehty tere putkityynyssä + tereen / terenauhan kiinnitys.

Jos nämä hifistelyt ja hard core -duunit jättää pois ohje on todella yksinkertainen toteuttaa. Löysin ojeen netistä (Haley Pierson-Cox's original Instructions for creating a cat bed): Tutorial:Magical 3-In-1 Cat Bed.
Juridiset- ja käyttöoikeudet ovat Haley Pierson-Coxin, niistä täällä: LEGAL. Muutin hieman hänen ohjettaan: SI-järjestelmän mukaiseksi (pyöristin pituusmittoja hiukan ylöspäin), tein myös petiin 33,5cm halkaisijan pohjan (huom. pienempi halkaisija, koska se ei pullistu vanusta) ja 36,5cm irtotyynyn (vastannee tyynypohjaa Haley Pierson-Coxin tutoriaalissa). Minulla on häneltä lupa julkaista tämä postaus.

Nipsu ja kissa -kissanpeti irtotyynyllä - Sniff and a cat, Cat Bet with Loose Cushion, DIY

Kissanpeti - ohje
Tarvikkeet:
  • tikkikangasta 92cm, leveys vähintään 108cm
  • puuvillakangasta esim. 40cm, leveys 140cm
  • askarteluvanua
  • päällitikkausneula, tikkikankaassa olevan vanun vuoksi

Alkuvalmistelut:
  • leikkaa tikkikankaasta 92x108cm suorakaide pedin vaipaksi, sisältää saumavarat
  • leikkaa puuvillakankaasta yksi ympyrä pedin pohjaksi, halkaisijaltaan 33,5cm, sisältää saumavarat 
  • leikkaa kaksi ympyrää halkaisijaltaan 36,5cm sisätyynyksi, sisältää saumavarat

Ompelu:
  • Ompele sisätyynyn reunat saumurilla tai siksakilla jättäen käden mentävä aukko täyttöä varten
  • Täytä tyyny askarteluvanulla ja sulje aukko
  • Ompele vaipan 92cm sivu oikeat puolet vastakkain
  • Taita vaippa keskeltä nurjat puolet vastakkain
  • Ompele käsin rypytyslanka vaippaan
  • Rypytä vaippa pohjaympyrään sopivaksi
  • Ompele pohjaympyrä ja vaippa yhteen
  • Kissanpeti on nyt valmis

Vinkki: käsin ommellun rypytyslangan sijasta voit käyttää rypytykseen esim. Framilon-joustonauhaa. Itse käytin tässä työssä Framilonia. Ompelin sen siksak-ompeleella saumanvaraan ja poistin sen ommeltuani pohjan ja vaipan yhteen. Se rypytti kauniisti paksun tikkikankaan.

Peti toimii myös "luolana" :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti